Články se štítkem: zdravá strava

Nutriční význam mléčných výrobků

19.05.2009 | Mléko a mléčné výrobky představují v našich podmínkách již od nepaměti základní potravinu. Mléčné výrobky obsahují lehce stravitelné bílkoviny a tuky a celé spektrum vitaminů s výjimkou vitaminu C. Mléko je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších minerálních látek.

S jarní únavou pomohou bylinky a zelenina

18.05.2009 | Cítíte se po zimě sklesle? Válčíte s rýmami, chřipkou, trápí vás kašle? Zíváte a plazíte se s námahou do schodů? A co jste dělali v zimě? Trochu přibrali, na ovoce a zeleninu nezbýval čas? Co pobyt venku? Že by psa nevyhnal? Tak se nesmíte divit. Nedostatek pohybu, vitaminů, minerálů a sluníčka, špatná životospráva si vybírají svou daň.

Vegan nebo vegetarián?

16.02.2009 | Žádné sčítání veganů neproběhlo a jejich počet se jen velmi těžko zjišťuje. Odhadem se u nás jedná o tisíce lidí a na celém světě miliony. Hlavním rozdílem mezi vegetariánstvím a veganstvím je úplné odmítání jakýchkoli živočišných složek v potravě, kosmetice, prostředcích pro domácnost, oblečení apod. ze strany veganů. Vegani také nekupují věci, které byly testovány na zvířatech. Odmítají se podílet na vykořisťování jiných živých tvorů. Jejich způsob a kvalita života jsou důkazem toho, že pro život člověka není nezbytně nutné používat rituály spojené s neetickým zneužíváním zvířat, pro něž není morální ospravedlnění a jež jsou tak zakořeněné v konzumní společnosti. Vegetariáni naproti tomu většinou odmítají pouze maso. I mezi vegetariány jsou však lidé odmítající vivisekci (testování na zvířatech) a nenosící kožené oděvy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.